Rižota z gobami

Tako, sezona gob se počasi zaključuje in veliko ljudi se lahko pohvali, kako uspešni so bili v”lovu”. In na podlagi fotografij, ki sem jih prejela, lahko to trditev potrdim. Sama se lova nisem udeležila, ampak imam kljub temu polno skrinjo in polne kozarce vseh sort gob: ostrigarje, jurčke, kostanjevke, lisičke, črne trobente, glivce, in še bi lahko naštevala. Pa če to ni luksuz, potem pa res ne vem, kaj je. Starši so letošnji izkupiček z veseljem delili z mano. In prva stvar, katere sem se lotila v kuhinji, je bila rižota. Enostavna, okosna, sočna, sladka, aromatična rižota.

Ko pomislim na jedi iz otroštva, rižota ni med njimi. Sevedo smo uporabljali riž, vendar le kot prilogo k mesu, ali dodatek v polnjeni papriki,… s tem da je riž moral biti skuhan do mehkega in bože ne daj, da je  lepljiv. S pravo rižoto, sem se srečala šele na faksu in kako razodetje sem doživela, ko sem jedla napol kuhan riž, v lepljivi “omaki”. Aaaaaaaa, taka je torej prava rižota?! Svašta!

Po kratke googlanju in prebiranju literature sem našala nekaj malega o sami zgodovini riža v Italiji in iznajdbi osnovnega rižotinega recepta. Arabci so tisti, ki so prinesli riž v Italijo. In zaradi vlage mediterana, so Italijani predvidevali (očitno pravilno), da bi tudi sami lahko gojili riž in si prislužili kak cekin ali dva. Proizvodnja je bila zelo uspešna in tako so ta kratka, okroglasta zrnca prinesla velik zaslužek. Prvi in osnovni recept za rižoto, pa izvira iz Milana (Risotto Milanese). Kombinacija lokalnih pridelkov (riž, žafran, vino,..) in tradicionalnega počasnega kuhanja, je prinesla edinstven recept za rižoto. In za to smo jim neznaaaaaasko hvaležni.

Torej, moj tokratni recept ni neka nova pogutavščina, je pa zelo dobra klasika, ki mi je popestrila nedeljo.

Za 4 osebe potrebujemo:

200g riža (arborio)

1/2kg gob (po želji: jurčki, kostanjevke,…)

1 čebula

2 stroka česna

jušna osnova (zelenjavna ali piščančja), pribl. 8 dcl

1 dl suhega belega vina

Olivno olje

maslo

sol, poper, posušena zelena, posušene gobe v prahu

sveže nariban parmezan

Na olivnem olju zlato prepražimo čebulo, dodamo česen in gobe, pražimo 2 minuti. Dodamo riž, mešamo in pražimo še nadaljnji 2 minuti. Zalijemo z vinom in pomešamo. Počakamo, da vino izpari in zalijemo s skodelico vroče jušne osnove (če ni vroča, se proces kuhanja ustavi) in dodamo posušene gobe v prahu. Počasi mešamo (z leseno kuhalnico) iz sredine navzven. Ko riž popije vso tekočino, spet zalijemo in mešamo. Tako počnemo, dokler riž ni kuhan na zob (al dente). Začinimo s soljo in poprom, dodamo dva ščepca posušene zelene in žlico masla. Premešamo in pustimo dve minuti na ugasnjenem ognju.

Damo na krožnik, postrežemo s sveže naribanim parmezanom in olivnim oljem.

Dober tek!

Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *